De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Algemeen wordt aangenomen dat de consumptie van plaatselijk geproduceerde producten de kwaliteit van de voeding significant verbetert. Een recente studie uitgevoerd aan de Université Laval, die is gepubliceerd in Nutrition Journal, stelt dat idee echter ter discussie. De vorsers van het Centre Nutrition, santé et société (NUTRISS) hebben de eetgewoontes geanalyseerd van 834 mensen die deelnemen aan het NutriQuébec-project, een grote enquête over voeding en gezondheid, die in 2019 is gestart.
De groep heeft een specifieke index opgesteld, de Locavore SF-index, die het aandeel van plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen in de voeding evalueert naargelang van de geografische herkomst en de bron (eigen tuin, openbare markt, plaatselijke boer).
De index bleek maar een zwakke correlatie te vertonen met de nutritieve kwaliteit van de voeding en verklaarde nog niet 1% van de waargenomen variaties.
“De consumptie van plaatselijk geproduceerde producten blijkt geen goede hefboom te zijn om de kwaliteit van de voeding te verbeteren”, concludeert professor Benoît Lamarche, hoofd van de studie. Hij voegt er echter aan toe dat de consumptie van plaatselijk geproduceerde producten wel andere positieve effecten heeft: ondersteuning van de producten, stimulering van de regionale economie en versterking van de voedselzekerheid van de landen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.