De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De prevalentie van maligne bloedziekte tijdens de zwangerschap is zeer laag. Dat maakt dat er niet zoveel informatie over de behandeling ervan bestaat. Onlangs is een Frans nationaal onderzoek uitgevoerd dat de incidentie, de totale overleving van de patiënten en de maternale en verloskundige morbiditeit en mortaliteit heeft geëvalueerd.
De vorsers zijn daarvoor uitgegaan van de gegevensbank van het Système National des Données de Santé, dat 99% van de Franse bevolking dekt en alle zwangerschappen die zijn geëindigd tijdens de periode 2012-2022, en hebben vrouwen bij wie een maligne bloedziekte was gediagnosticeerd tijdens de zwangerschap, vergeleken met vrouwen bij wie zo’n diagnose was gesteld tijdens het eerste jaar na de bevalling.
Er zijn 1366 gevallen van maligne bloedziekte gediagnosticeerd op de 9 996 523 zwangerschappen, 413 tijdens de zwangerschap en 953 tijdens het eerste jaar na de bevalling. Er is geen significant verschil in totale overleving waargenomen tussen die twee groepen patiënten. Dat was zo voor de verschillende kankers die werden onderzocht, en met name hodgkinlymfoom, een agressief diffuus grootcellig B-cellymfoom en acute leukemie.
De maternale morbiditeit was significant hoger bij de vrouwen bij wie de diagnose tijdens de zwangerschap was gesteld, dan in de referentiegroep. In die groep was ook het risico op vroeggeboorte hoger (duidelijke stijging van het risico op vroeggeboorte in het algemeen en vroeggeboorte voor 32 weken).
Die patiënten vergen dus een zeer gespecialiseerde aanpak om de risico’s te verkleinen en een aangepaste follow-up van moeder en kind te verzekeren.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.