De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een recente studie belicht de zwakkere voedingswaarde van glutenvrije producten. Die voedingsmiddelen worden alsmaar populairder, maar bevatten vaak meer suikers en calorieën en minder vezels en eiwitten, en je moet er meer voor betalen dan voor equivalente voedingsmiddelen die wel gluten bevatten.
Mensen die een glutenvrije voeding volgen, eten over het algemeen geen tarwe, rogge en gerst. Die graangewassen bevatten arabinoxylaan, een essentiële niet-zetmeelpolysacharide, die heilzame effecten heeft op de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en het glucosegehalte regelt. Glutenvrij brood met extra granen bevat soms veel vezels, maar de meeste producten bevatten te weinig essentiële voedingsstoffen. Toevoeging van vezels tijdens het fabricatieprocedé kan bovendien de vertering van de eiwitten bemoeilijken.
Patiënten met coeliakie of allergie voor tarwe moeten een glutenvrij dieet volgen, maar er zijn ook veel mensen zonder die problemen die een glutenvrij dieet volgen. In de USA gebruikt 25% van de bevolking glutenvrije producten, terwijl ‘maar’ ruwweg 6% van de bevolking overgevoelig is voor tarwe en 1% coeliakie heeft. Die populariteit is toe te schrijven aan misvattingen over de heilzame effecten van glutenvrije voedingsmiddelen op de gezondheid en bij gewichtscontrole.
Betere informatie over de nutritieve beperkingen en de hoge kosten van een glutenvrije voeding zou kunnen helpen te vermijden dat mensen onoordeelkundige voedselkeuzes maken.
Hier klikken om er meer over te vernemen.