De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Deense vorsers hebben een grote studie uitgevoerd om het risico op veneuze trombose met de verschillende hormonale anticonceptiva te evalueren. Het risico blijkt te verschillen naargelang van de methode. Daarom is het belangrijk de patiënten adviezen op maat te geven.
Een nationaal cohortonderzoek bij bijna 1,4 miljoen vrouwen die op lange termijn werden gevolgd, heeft de invloed van de verschillende vormen van hormonale anticonceptie op het risico op veneuze trombose onderzocht. De auteurs zijn daarvoor uitgegaan van nationale registers en hebben meerdere voorbehoedmiddelen tegen het licht gehouden: gecombineerde pil, vaginale ring, pleister, pil met enkel een progestageen, hormoonspiraaltje, implantaat en injectie.
De gestandaardiseerde incidentie van veneuze trombose bedroeg 2,0 per 10 000 persoonjaren bij niet-gebruiksters en 10,0 bij vrouwen die een gecombineerde pil gebruikten. De gestandaardiseerde incidentie was iets lager met een vaginale ring (8,0) en pleisters (8,1) en was het hoogst met injecties (11,9). Ze bedroeg 3,6 met een pil met enkel progestagenen, 3,4 met implantaten en 2,1 met een hormoonspiraaltje; de verschillen met de niet-gebruiksters waren niet significant. Wat de risicoverhouding betreft, een gecombineerde pil verhoogde het risico met factor 4,6 (bijna 8 accidenten meer per 10 000 persoonjaren), vooral met pillen met progestagenen van de derde generatie.
Het is dus belangrijk vrouwen advies op maat te geven met het oog op een doeltreffende preventie van zwangerschap en een lager risico op trombo-embolie.
Hier klikken om er meer over te vernemen.