De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Brain & Disease Research) heeft in Science een studie gepubliceerd over de evolutie van de hersenen door de eeuwen heen. De vorsers hebben ‘deep learning’-modellen getraind met gegevens over de hersenen van mensen, muizen en kippen. Zo hebben ze regulerende codes, DNA-sequenties die de activiteit van de genen controleren, ontdekt die de hersenceltypes definiëren.
Bepaalde celtypes zijn bijzonder goed bewaard gebleven bij vogels en de mens ondanks 320 miljoen jaar evolutie. Andere celtypes zijn anders geëvolueerd tussen vogels en de mens. Zo gelijken de regulerende codes voor bepaalde neuronen bij vogels op die van neuronen in de diepe lagen van de neocortex bij de mens.
Die ontdekkingen kunnen de aanzet geven tot nieuwe onderzoeken over neurologische aandoeningen. Met de modellen die de vorsers hebben ontwikkeld, kunnen de genetische variaties die meespelen bij ziektes zoals de ziekte van Parkinson, worden geëxploreerd. Dat zijn dus krachtige tools, die ons een beter inzicht kunnen geven in de link tussen genetica, evolutie en hersenaandoeningen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.