De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Intuïtief eten is een positieve benadering van het eten waarbij je sterk reageert op interne signalen van honger en verzadiging. Dat blijkt echter niet direct gelinkt te zijn aan de nutritieve kwaliteit van de voeding. Dat blijkt uit een recente studie die recentelijk is verschenen in het tijdschrift Appetite.
Bij analyse van de eetgewoontes van 1088 proefpersonen is geen duidelijke correlatie vastgesteld tussen de score op een schaal van intuïtief eten en de score op de Canadian Healthy Eating Index, die weergeeft hoe goed de Canadese voedselgids wordt nageleefd. Evenmin werd een significante correlatie vastgesteld met markers van de lichamelijke gezondheid zoals de middelomtrek en de body mass index.
Die weliswaar verrassende resultaten zetten de heilzame effecten van intuïtief eten echter niet op de helling. Élise Carbonneau, coauteur van de studie, herinnert eraan dat die benadering is ontwikkeld in de jaren negentig in reactie op de restrictieve diëten, die op lange termijn toch niet werken. In plaats van louter de kwaliteit van de voeding te verbeteren, beoogt die methode vooral een duurzaam eetgedrag te promoten gericht op plezier en een lichamelijk en psychisch welzijn.
Intuïtief eten spoort niet aan tot onevenwichtige voedselkeuzes, verre van, maar wil rekening houden met de lichamelijke gewaarwordingen en eerdere ervaringen. Integratie van intuïtief eten in de voedingsstrategie zou een goede aanvulling kunnen zijn op andere interventies om de eetgewoontes te verbeteren.
Hier klikken om er meer over te vernemen.