De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Tijdens de lente kunnen we weer een speciaal dermatologisch beeld bij kinderen verwachten: juveniele lente-uitslag, een goedaardige, maar weinig bekende fotodermatitis, die hoofdzakelijk optreedt bij jongens van 5 tot 12 jaar. Daarbij wordt vooral de helix van de oorschelp aangetast tijdens de eerste zonnige, maar nog frisse dagen van het jaar.
Lenteoren worden gekenmerkt door een acuut verschijnen van witte, pijnloze papels en vesikels omgeven door erytheem op de oren. De letsels zijn typisch bilateraal en jeuken niet. De diagnose wordt klinisch gesteld, vaak zonder aanvullend onderzoek, met name via teleconsultatie. In The Journal of Pediatrics wordt het geval beschreven van een jongen van 6 jaar met een typisch beeld van lenteoren: na de eerste honkbalsessie van de lente heeft hij die kenmerkende letsels ontwikkeld hoewel hij zonnecrème had aangebracht en een helm had gedragen.
De uitslag geneest spontaan na een of twee weken. Om het comfort te verhogen, kan je topische corticosteroïden, emollientia en soms antihistaminica voorschrijven. De preventie bestaat vooral in een geschikte bescherming tegen de zon (met inbegrip van de oren) en progressieve blootstelling aan de zon. Zelden treedt een recidief op, maar er zijn gevallen beschreven van jaarlijks recidiverende lenteoren gedurende tientallen jaren.
Het ziektebeeld is weinig bekend. Nu de lente in het land is, moeten de artsen er dus toch meer aandacht aan besteden: een erythemateus oor is niet altijd banaal … en kunnen een teken zijn van een specifieke seizoensgebonden ziekte.
Hier klikken om er meer over te vernemen.