De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een studie gepubliceerd in Nature Metabolism leert dat een marathon kan leiden tot een tijdelijke afbraak van de myeline in de hersenen. Dat wijst erop dat de hersenen bij een extreme uitputting van de energiebronnen hun eigen reserves kunnen aanspreken om hun vitale functies op peil te houden. Myeline, de vetschede rond de axonen, is essentieel voor een snelle geleiding van zenuwsignalen. De afbraak van myeline kan invloed hebben op de motorische en cognitieve vermogens.
De vorsers hebben tien lopers gevolgd. Voor de marathon en 2 dagen, 2 weken en 2 maanden na de marathon hebben ze een MRI van de hersenen uitgevoerd. Twee dagen na de inspanning was de hoeveelheid myeline in zones die te maken hebben met de motorische controle en de regeling van emoties, met tot 28% verminderd. Dat effect was omkeerbaar: na twee maanden was de hoeveelheid myeline weer normaal.
De hersenen leggen dus plasticiteit aan de dag bij acute metabole stress, maar dat roept toch vragen op over de mogelijke langetermijneffecten bij sporters die regelmatig extreem lange inspanningen leveren. Verder onderzoek is wenselijk om de neurobiologische gevolgen ervan te evalueren.
Hier klikken om er meer over te vernemen.