De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Lang is gedacht dat mitochondria energiecentrales zijn die binnen de cel blijven zitten. Volgens nieuwe onderzoeken blijken ze echter verrassend beweeglijk te zijn en kunnen ze overgaan van de ene cel naar een andere. Dat stelt een eeuwenoude visie van de cellulaire biologie ter discussie.
Die transfer van mitochondria is waargenomen bij veel soorten en zou een cruciale rol kunnen spelen bij cellulaire stress: weefselherstel, immuunrespons en herstel van neuronen na een CVA, zoals proeven op muizen hebben aangetoond.
Sommige cellen zoals astrocyten en stromacellen blijken hun mitochondria spontaan “uit te lenen” aan cellen die het moeilijk hebben en die daardoor weer normale metabole functies aan de dag kunnen leggen. Die dynamiek is misschien te verklaren door de bacteriële herkomst van mitochondria. Ze zouden zich dus kunnen verplaatsen net zoals hun verre voorouders.
Dat kan interessante medische implicaties hebben: snellere heling, versterking van de bloed-hersenbarrière, effect op de ontsteking … Dat fenomeen is echter nog niet formeel in vivo waargenomen bij de mens. Ook is niet duidelijk welke signalisatiemechanismen ten grondslag liggen aan die transfer.
Hier klikken om er meer over te vernemen.