De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
We eten niet alleen omdat we er zin in hebben, voor de smaak of om energie op te doen. Volgens een studie die is verschenen in Nature Metabolism, verankeren neuronale circuits in de hippocampus, die worden geactiveerd bij het eten van voedingsmiddelen met veel vetten of suikers, de positieve gewaarwordingen ervan diep in het geheugen. Die sensorische herinneringen kunnen aanzetten tot eten, zelfs als je eigenlijk geen honger hebt.
Een gerichte activering van die neuronen bij muizen vermindert de suikerconsumptie en beschermt tegen het optreden van obesitas. Er moet dus een “door het geheugen gemotiveerde honger” zijn, die verschilt van de metabole of hedonische honger. Sterk bewerkte voedingsmiddelen, die veel vetten en koolhydraten bevatten, activeren meerdere beloningswegen tegelijkertijd, waardoor de zin in eten nog meer toeneemt. Dat wijst erop dat de moderne eetomgeving diep verankerde en tijdens de evolutie overgeërfde hersenmechanismen aanspreekt.
Mogelijk kunnen GLP-1-receptoragonisten of cognitieve en gedragstherapie soelaas bieden, maar de belangrijkste boodschap van het onderzoek is dat we de link tussen het geheugen en het eetgedrag moeten ophelderen om overconsumptie te voorkomen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.