De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het zijn niet meer alleen rokers die longkanker krijgen. In meerdere streken in de wereld, o.a. in Taiwan, worden de meeste nieuwe gevallen van longkanker nu gediagnosticeerd bij mensen die nooit hebben gerookt. Die epidemiologische verschuiving is toe te schrijven aan de toenemende luchtvervuiling en met name aan de chronische blootstelling aan fijnstof (PM2,5), dat door de Wereldgezondheidsorganisatie nu wordt beschouwd als een belangrijke kankerverwekkende stof.
Ultrafijnstof beschadigt het DNA en veroorzaakt ontstekingsverschijnselen in de longen, wat bijdraagt tot het ontstaan van specifieke mutaties, waaronder mutaties van het EGFR-gen, die vaak worden teruggevonden bij niet-rokers. Meestal betreft het een adenocarcinoom. Die kanker veroorzaakt soms geen symptomen en reageert vaker goed op gerichte geneesmiddelen.
Gezien die stille dreiging heeft Taiwan een nieuw nationaal screeningprogramma op touw gezet dat zich ook richt tot niet-rokers die risico lopen. In de TALENT-studie, die in 2015 is opgestart, is aangetoond dat het nieuwe screeningprogramma effectiever is dan programma’s gericht op zware rokers: duidelijk hogere detectie van longkankers in een vroeg stadium en tweemaal hogere vijfjaarsoverleving.
Het model, dat gebaseerd is op plaatselijke realiteiten en omgevingsfactoren, leert dat een gerichte screening van niet-rokers levens kan redden en de kosten voor de behandeling kan verlagen. Gezien de wijzigende epidemiologie moet de politiek ad hoc worden aangepast, en zo’n model zou daarbij kunnen helpen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.