De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Veel mensen zijn bang om te verouderen. Dat heeft een nieuwe bloeiende markt gecreëerd, de klinieken voor een lang leven. In Zwitserland, de historische bakermat van gemedicaliseerd welzijn, trekken die klinieken een internationaal cliënteel aan. Ze beweren dat ze behandelingen, pillen en gadgets aanbieden die het verouderen afremmen, waardoor we langer en gezonder kunnen leven. Ze doen dat met een combinatie van geavanceerde gezondheidsevaluaties, innovatieve behandelingen en een discrete luxe. Allemaal mooi, maar in hoeverre is dat wetenschappelijk onderbouwd?
Journaliste Céline Stegmüller heeft de proef op de som genomen en heeft zich aangemeld in de Clinique La Prairie, een hotspot van actieve veroudering gelegen aan het meer van Genève. In één dag werden bij haar allerhande gesofisticeerde metabole tests uitgevoerd, werden haar cognitieve functies gemeten, heeft ze een sessie infratherapie gevolgd en is ze op spreekuur geweest bij experts inzake voeding en beweging. Er zijn wel enkele onevenwichtigheden vastgesteld wat de slaap en het metabolisme betreft, maar tijdens die korte passage is ze zich vooral bewust geworden van de cumulatieve effecten van een sedentair leven.
Die klinieken maken dankbaar gebruik van de aanwinsten in genetisch onderzoek, artificiële intelligentie en epigenetisch onderzoek, trachten zo de biologische leeftijd van hun cliënten te bepalen en proberen daarop in te werken. Sommige interventies zijn veelbelovend op korte termijn, maar er zijn maar weinig interventies waarvan bewezen is dat ze het leven van de mens verlengen.
Veel experts roepen dan ook op erg voorzichtig te zijn met die commerciële klinieken en herinneren eraan dat je de essentie vaak al kan realiseren zonder spitstechnologie: beter slapen, lichaamsbeweging nemen, gezond eten en sociale relaties onderhouden.
Hier klikken om er meer over te vernemen.