De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De waarschijnlijkheid van vroege tekenen van de ziekte van Parkinson blijkt hoger te zijn bij mensen die veel ultrabewerkte producten eten, dan bij mensen die er maar weinig eten.
Volgens een groot cohortonderzoek correleert een hoge consumptie van voedingsmiddelen zoals frisdrank, kant-en-klare schotels, zoete hapjes en bewerkte producten van dierlijke oorsprong met een hogere waarschijnlijkheid van optreden van de niet-motorische tekenen die kenmerkend zijn voor de prodromale fase van de ziekte van Parkinson, meer bepaald afwijkingen van de paradoxale slaap, constipatie, chronische pijn en depressieve symptomen.
De vorsers hebben de voedselinname geanalyseerd van meer dan 42 000 gezondheidswerkers en hebben die gekoppeld aan het bestaan van niet-motorische symptomen tussen 2012 en 2015. Ze hebben daarbij vastgesteld dat de waarschijnlijkheid van optreden van drie of meer vroege tekenen van de ziekte van Parkinson 2,5-maal hoger was bij consumptie van 11 of meer porties van ultrabewerkte voedingsmiddelen per dag dan bij consumptie van minder dan 3 porties per dag.
De voedingsmiddelen die het sterkst correleerden met optreden van vroege tekenen van parkinson, waren suikerhoudende dranken, dranken met zoetstoffen, industriële sauzen, gesuikerde zuivelproducten, verpakte desserts en zoute snacks. Een voeding met veel niet-bewerkte voedingsmiddelen daarentegen bleek een beschermend effect te hebben.
Hier klikken om er meer over te vernemen.