De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een groep vorsers van de Universiteit van Genève (UNIGE) en Bern (UniBE) heeft zes modellen van generatieve artificiële intelligentie waaronder ChatGPT getest met tests om de emotionele intelligentie bij mensen te meten. Van een verrassing gesproken. Die AI-modellen deden het veel beter dan de proefpersonen: het percentage juiste antwoorden bedroeg respectievelijk 82% en 56%. De studie is gepubliceerd in Communications Psychology. Dat onderzoek opent nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van AI bij educatie, coaching en conflictbeheersing.
Ze hebben daarvoor emotioneel geladen situaties gecreëerd om het begrijpen, de regeling en de verwerking van emoties te evalueren. Als bijvoorbeeld een collega een idee had gestolen, heeft AI de efficiëntste reactie gekozen, wat dus blijk gaf van een stevige “emotionele intelligentie”.
Met ChatGPT-4 konden bovendien in een recordtijd nieuwe realistische, betrouwbare tests worden uitgevoerd, die dan werden voorgelegd aan meer dan 400 mensen. Dat illustreert het vermogen van AI om emotioneel te reageren en snel geschikte tools te genereren.
Met AI moet het dus mogelijk zijn nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De vorsers beklemtonen evenwel dat een gedegen omkadering vereist is om AI te integreren in een gevoelige menselijke context om er ten volle de heilzame effecten uit te halen zonder risico’s.
Hier klikken om er meer over te vernemen.