De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Moet je ’s morgens, ’s middags of ’s avonds sporten? In Plos One is een internationale studie gepubliceerd die dat heeft onderzocht.
De resultaten zijn duidelijk. De timing van fysieke activiteit zou geen significant effect hebben op de eetlust, de vermoeidheid, de gemoedsstemming, de slaap en spierpijn. Wat telt, is bewegen.
De vorsers zijn tot die conclusie gekomen na analyse van 16 studies bij 403 proefpersonen. Ze hebben daarbij vastgesteld dat geen enkel tijdstip beter is om inspanning te leveren dan een ander, althans wat de onderzochte variabelen betreft. “Het zou kunnen dat de biologische ritmes verschillen van de ene mens tot de andere”, aldus professor Jean-Pierre Després, coauteur van de studie. Met andere woorden, het zou kunnen dat elkeen een moment heeft waarop hij of zij zich van nature uit beter in vorm voelt, maar dat geldt daarom nog niet voor iedereen.
Trainen op een vast uur helpt evenwel de interne klok te stabiliseren. Die heeft het immers vaak hard te verduren als gevolg van een onregelmatige slaap en een chaotische levenswijze.
Hier klikken om er meer over te vernemen.