De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een nieuwe studie beschermen metabolieten van gefermenteerde kool zoals zuurkool de darmcellen tegen inflammatoire schade.
De vorsers hebben humane darmcellen in vitro blootgesteld aan pro-inflammatoire cytokines, waarvan bekend is dat ze de integriteit van de darmbarrière verstoren. Ze hebben vervolgens de invloed van verschillende producten op basis van kool vergeleken: rauwe, artisanaal of industrieel gefermenteerde kool met of zonder Lactiplantibacillus plantarum en enkel pekel. Enkel de zuurkoolstalen hadden een echt beschermende werking, zonder verschil tussen huisbereide en commerciële producten.
Bij metabolomics zijn bijna 500 bioactieve stoffen ontdekt in de gefermenteerde stalen. Sommige daarvan zoals D-fenyllactaat en indol-3-lactaat kwamen niet voor in rauwe kool of pekel. Op zichzelf hadden die metabolieten maar een gedeeltelijk beschermend effect. Dat wijst erop dat een optimaal beschermend effect wordt verkregen met het mengsel dat ontstaat bij fermentatie.
Volgens die in-vitrobevindingen zou het dus best kunnen dat gefermenteerde voedingsmiddelen de gezondheid van het spijsverteringskanaal ten goede komen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.