De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Als we actief van anderen houden, zullen we onszelf misschien meer geliefd voelen? Volgens een studie kan het uiten van liefde er inderdaad toe leiden dat je jezelf beter geliefd gaat voelen, wat positieve invloed heeft op het psychische welzijn en het gevoel van persoonlijke ontplooiing.
Liefde uit zich meestal in kleine, eenvoudige, regelmatige handelingen veeleer dan in ronkende verklaringen. Dat is de basis van de “positieve resonantie”, een psychologische theorie, die stelt dat die micromomenten zeer belangrijk zijn om een band te scheppen. De vorsers hebben de interactie onderzocht tussen liefde voelen en uiten.
De vorsers hebben 52 deelnemers gedurende vier weken gevraagd zes keer per dag te beschrijven in welke mate ze zich geliefd voelden en zelf uiting gaven aan hun liefde. De antwoorden kregen een score van 0 tot 100 en op grond daarvan hebben de vorsers de schommelingen van die ervaringen over verloop van tijd geanalyseerd.
Als de deelnemers hun liefde uitten, voelden ze zichzelf daarna ook meer geliefd. Omgekeerd bleek het krijgen van liefde hen niet ertoe aan te zetten meer liefde te geven. Het gevoel geliefd te zijn hield overigens langer aan dan het gevoel liefde te hebben betoond. Die asymmetrie zou de gunstige psychologische effecten van liefde kunnen verklaren.
De vorsers hebben ook waargenomen dat mensen die zich geliefd voelden, zich ook gelukkiger voelden en een hoger gevoel van persoonlijke vervulling kenden.
Hier klikken om er meer over te vernemen.