De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie die is verschenen in Microbiology Spectrum, zouden afwijkingen van het intestinale microbioom vanaf het eerste zwangerschapstrimester correleren met een later optreden van zwangerschapsdiabetes. Misschien zouden bepaalde microbiële profielen kunnen helpen om de diagnose in een vroeg stadium op niet-invasieve wijze te stellen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot een gerichte preventie en een behandeling op maat.
De groep van Weirong Yao (Second Hospital of Zhangzhou, China) heeft fecesstalen van 61 vrouwen die 11 tot 13 weken zwanger waren, onderzocht en heeft die gekoppeld aan de resultaten van een orale glucosetolerantietest uitgevoerd tussen de 24e en de 28e zwangerschapsweek. Er was een duidelijk verschil in het microbiële profiel tussen de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gekregen, en de vrouwen die er geen hebben ontwikkeld, zowel wat de fyla als wat de bacteriële genera betreft. De feces van vrouwen met zwangerschapsdiabetes bevatte meer Firmicutes en Proteobacteria en minder Bacteroidota. De genera Escherichia, Shigella en Klebsiella waren oververtegenwoordigd, terwijl de hoeveelheid Bacteroides en Faecalibacterium gedaald was.
Op grond daarvan hebben de vorsers een diagnostisch model ontwikkeld gebaseerd op markers van het genus, dat een hoge diagnostische precisie blijkt te hebben (oppervlakte onder de ROC-curve = 98,23).
Die studie treedt de stelling bij dat de intestinale microbiota een centrale rol spelen bij metabole aandoeningen in samenhang met de zwangerschap. De studie legt de basis voor de ontwikkeling van op het intestinale microbioom gebaseerde diagnostische tools en behandelingen, die de uitkomstmaten bij de moeder en de foetus zouden kunnen verbeteren.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.