De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Na 18 jaar vergeefs proberen en een traject van medisch geassisteerde voortplanting over de hele wereld is een koppel er eindelijk toch in geslaagd een kind te verwekken … dankzij artificiële intelligentie.
De diagnose liet nochtans niets aan duidelijkheid te wensen over: de man had azoöspermie, een ernstige vorm van mannelijke onvruchtbaarheid door een totale afwezigheid van spermatozoa bij microscopisch onderzoek van het zaad. Maar een groep van het Columbia University Fertility Center heeft een revolutionaire techniek, STAR genoemd, ontwikkeld waarmee ze spermatozoa kunnen opsporen die voordien niet in beeld konden worden gebracht.
Het systeem is gebaseerd op artificiële intelligentie en scant in enkele minuten miljoenen microscopische beelden van een staal zaad om geïsoleerde cellen op te sporen die het menselijke oog niet kan zien. Bij de man van het koppel hebben ze drie spermatozoa ontdekt. Ze hebben die geïsoleerd en gebruikt om eicellen te bevruchten via IVF. Resultaat: een zwangerschap, de eerste ooit verkregen met die methode. De baby wordt verwacht tegen december.
Tot nog toe was invasieve chirurgie nodig in de hoop spermatozoa te vinden bij patiënten met een azoöspermie. De STAR-methode zou nu een interessant alternatief kunnen zijn. Ze is niet alleen ‘zachter’ en minder gevaarlijk, maar ook heel wat efficiënter. Bij een andere patiënt heeft AI 44 spermatozoa gedetecteerd hoewel ervaren technici er geen enkel hadden gezien. Op dit ogenblik past enkel het centrum van de Columbia University die techniek toe, maar allicht zal ze binnenkort op grotere schaal worden verspreid. Dat geeft duizenden koppels die geconfronteerd worden met een mannelijke steriliteit waarvoor geen oplossing kan worden gevonden, weer hoop.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.