De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Aan de Universiteit van São Paulo, een van de actiefste centra voor genetisch onderzoek in Brazilië, voert postdoctoraal onderzoeker Mateus Vidigal de Castro onderzoek uit op cellen van honderdjarigen die Covid-19 hebben overleefd.
Door analyse van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC) probeert hij na te gaan waarom bepaalde mensen beter bestand zijn tegen de grillen van de tijd en ernstige infecties dan andere.
Het project is gegroeid uit een noodgedwongen heroriëntatie als gevolg van de coronapandemie. Gezien de verplichting afstand te houden werd het moeilijk thuis bloed af te nemen bij vrijwilligers. Daarom heeft de groep haar onderzoek gefocust op honderdjarigen die COVID-19 hadden overleefd. Ze hebben de moleculaire signaturen van een uitzonderlijk lang leven in iPSC vergeleken met die van jongere donoren en meer bepaald patiënten die een ernstige COVID-19 hadden opgelopen.
Mateus Vidigal de Castro vindt ethische beschouwingen zeer belangrijk. Hij onderstreept het belang van de Braziliaanse genetische diversiteit om de mechanismen van een lang leven te ontrafelen. Inclusie van gevarieerde populaties zou meer kunnen leren over de invloed van culturele en omgevingsfactoren op de cellulaire mechanismen van veroudering. Vragen zoals “Welke biologische processen zijn kenmerkend voor de cellen van honderdjarigen?” en “Hoe verloopt de interactie tussen genen en omgeving?” zullen het toekomstige onderzoek sturen. Hopelijk zal dat ons op het spoor zetten van interventies om leeftijdsgebonden ziekten tegen te gaan.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.