De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Bij de evaluatie van chronische musculoskeletale pijn wordt de pijndrempel van de patiënten gemeten. Maar er komt nu misschien verandering in die subjectieve evaluatie.
Acrylamide en cadmium zijn toxische stoffen, die voorkomen in sigarettenrook, voedsel en andere producten, waar we dagelijks aan worden blootgesteld. Een groep van de Université Laval heeft ontdekt dat de aanwezigheid van acrylamide en cadmium in het bloed correleerde met een tweemaal hogere incidentie van musculoskeletale pijn. Op termijn zouden dat objectieve parameters kunnen worden om musculoskeletale pijn te diagnosticeren, te voorkomen en te behandelen. Ter herinnering, bijna 20% van de Canadezen heeft musculoskeletale pijn.
Bij analyse van de gegevens van 3670 mensen die hebben deelgenomen aan een grote Amerikaanse enquête, hebben de vorsers de correlatie tussen roken en musculoskeletale pijn bevestigd. Het risico was 17% hoger bij occasionele rokers en was 99% hoger bij regelmatige rokers. De aanwezigheid van acrylamide of cadmium in het bloed correleerde met een respectievelijk 24% en 56% hoger risico op musculoskeletale pijn. Bij detectie van acrylamide én cadmium in het bloed was het risico tweemaal hoger dan bij niet-rokers.
Die bevindingen liggen in de lijn van die van een eerdere studie, die al een correlatie had vastgesteld tussen acrylamide en cadmium en cervicale, dorsale en lumbale pijn. Acrylamide ontstaat bij koken van koolhydraatrijke producten bij hoge temperatuur. Er zit veel acrylamide in chips, frieten en geroosterd brood. Cadmium, een zwaar metaal, dat in het milieu zit, wordt gebruikt in meststoffen, batterijen en legeringen. Ophoping van die stoffen zou negatieve invloed kunnen uitoefenen op het zenuwstelsel en zou zo ertoe kunnen leiden dat pijn chronisch wordt.
Met dergelijke biomarkers zou de evaluatie van musculoskeletale pijn minder subjectief worden.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.