De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie die is gepresenteerd op het congres ENDO 2025, zou ook een licht verhoogde glykemie kunnen meespelen bij de leeftijdsgebonden stoornissen van de seksuele functie bij mannen. Gewoonlijk worden die toegeschreven aan een daling van de testosteronspiegel, maar de glykemie zou een belangrijkere rol spelen.
“De achteruitgang van de seksuele gezondheid van mannen wordt toegeschreven aan de leeftijd en een daling van de testosteronspiegel, maar volgens onze bevindingen is die vooral te wijten aan een verhoogd bloedglucosegehalte, ook al is dat maar licht verhoogd”, aldus prof. Michael Zitzmann (Universitair ziekenhuis van Münster, Duitsland). “Dat betekent dat mannen iets kunnen doen aan hun seksuele gezondheid via hun levenswijze en gerichte medische interventies.”
De vorsers zijn tot die conclusie gekomen op grond van een longitudinale studie van 2014 tot 2020 bij 200 gezonde mannen (zonder diabetes, zonder hart- en vaataandoening, zonder kanker) van 18 tot 85 jaar. Op het einde van de studie werden nog 117 mannen gevolgd. De vorsers hebben het hormoonprofiel, het sperma, de erectiele functie en graadmeters van metabole gezondheid (meer bepaald de BMI en het HbA1c-gehalte) geanalyseerd.
Over verloop van de tijd waren de hormoonspiegels en de spermaparameters al bij al binnen de normaalwaarden gebleven. Bij de mannen met een discrete hyperglykemie lager dan de diagnostische afkapwaarde voor diabetes (HbA1c-gehalte < 6,5%) werd echter een progressieve vermindering van de beweeglijkheid van de spermatozoa en de erectiele functie waargenomen.
Een belangrijke vaststelling is voorts dat de testosteronspiegel geen direct effect had op de erectiele functie, maar wel sterk correleerde met de libido zoals aangegeven door de proefpersonen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.