De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Colorectale kanker is wereldwijd nog altijd een van de frequentste kankers. In 2022 zijn bijna 1,9 miljoen nieuwe gevallen en meer dan 900 000 sterfgevallen geregistreerd. De voeding is een van de belangrijkste wijzigbare risicofactoren. Een literatuuroverzicht, dat is gepubliceerd in BMC Gastroenterology, leert dat de consumptie van kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool, bloemkool en spruiten bescherming biedt en het risico op colorectale kanker verlaagt.
Voor hun overzichtsartikel hebben de vorsers 17 studies doorgenomen, 7 cohortonderzoeken en 10 casus-controleonderzoeken, bij in het totaal 639 539 patiënten, van wie 97 595 gevallen van colorectale kanker. Een hogere consumptie van kruisbloemige groenten correleerde met een 20% lager risico op colorectale kanker. Het maximale effect per gram werd gezien bij inname van 20 tot 40 g per dag, zonder hoger effect bij een inname van meer dan 40 g.
De beschermende effecten worden grotendeels toegeschreven aan glucosinolaten, die tijdens het kauwen isothiocyanaten afgeven, met name sulforafaan. Die bioactieve stoffen hebben meerdere antitumorale eigenschappen: remming van enzymen die kankerverwekkende stoffen activeren, inductie van apoptose van tumorcellen, blokkade van de angiogenese en stopzetting van de celcyclus.
De meta-analyse wijst ook op een geografische variabiliteit: het beschermende effect is groter in Noord-Amerika en Azië en is minder duidelijk in Europa en Australië. De auteurs erkennen evenwel dat hun overzichtsartikel zwaktes vertoont, met name de heterogeniteit van de geanalyseerde studies en de wijze van evaluatie van de voedselinname.
Hier klikken om er meer over te vernemen.