De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een grote studie uitgevoerd bij bijna 3000 volwassenen die gedurende meer dan 20 jaar werden gevolgd, leert dat op een later uur eten, vooral het ontbijt, correleert met gezondheidsproblemen en een hoger overlijdensrisico.
Met het verouderen veranderen de eetgewoontes. Niet alleen de hoeveelheid en de aard van de voeding veranderen, ook de timing van de maaltijden. Vorsers hebben de gegevens doorgenomen van 2945 volwassenen van 42-94 jaar. Met het verouderen was er een tendens om later te ontbijten en later het middagmaal te nuttigen en verkortte het tijdsinterval waarin werd gegeten.
Dat is niet vrijblijvend. Een laat ontbijt is vaak in verband gebracht met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, depressie en mond- en tandproblemen. Problemen bij het bereiden van de maaltijden en een minder goede slaap correleerden ook met een later nuttigen van de maaltijden.
Een uur later ontbijten correleerde met een hoger overlijdensrisico tijdens de follow-up. De vorsers hebben ook vastgesteld dat mensen met een genetische aanleg om laat te gaan slapen gemakkelijker zo’n uurrooster volgden.
“Onze studie toont aan dat de timing van de maaltijden en vooral van het ontbijt bredere veranderingen van de gezondheidstoestand bij ouderen kan weerspiegelen”, aldus Hassan Sashti, hoofdauteur van de studie, die is gepubliceerd in Communications Medicine. “Het eetpatroon in het oog houden zou weleens interessant kunnen blijken om onderliggende problemen tijdig te herkennen.”
Intermitterend vasten en eten binnen een kortere tijdsspanne winnen aan populariteit. De auteurs herinneren eraan dat de effecten ervan zouden kunnen verschillen volgens de leeftijd. Op regelmatige tijdstippen eten en op tijd ontbijten zouden weleens kunnen helpen om gezond oud te worden.
Persmededeling; hier klikken om er meer over te vernemen.