De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Naar aanleiding van de Werelddag voor artrose vandaag 17 september herinneren de Artrose Stichting en de AFLAR eraan dat een goede voeding essentieel kan zijn bij de preventie en de behandeling van artrose. Tegen 2050 zullen een miljard mensen artrose hebben.
Wereldwijd hebben nu al bijna 600 miljoen mensen artrose. Artrose is echter geen fataliteit meer bij het verouderen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een evenwichtige voeding gebaseerd op een mediterrane voeding (fruit, groenten, vette vis, olie met veel omega 3-vetten) de pijn en de gewrichtsstijfheid vermindert en een verergering van de artrose afremt. Omgekeerd werken ultrabewerkte producten die veel suikers en verzadigde vetten bevatten, ontstekingsverschijnselen in de hand. Die moet je dus mijden.
Overgewicht is een belangrijke verergerende factor. Een vermagering met 5-10% volstaat om de pijn duidelijk te verminderen. Inname van hoogwaardige eiwitten helpt ook om de spieren die de gewrichten beschermen, op peil te houden.
Naast de voeding blijken bepaalde voedingssupplementen (curcuma, boswellia, glucosamine, chondroïtine) nuttig te zijn om de pijn te verlichten. Meerdere klinische studies hebben de werkzaamheid ervan aangetoond, maar dat geldt enkel voor gestandaardiseerde, goed gecontroleerde producten. Experts raden aan eerst het advies van een gezondheidswerker te vragen.
“Artrose is geen fataliteit. Een gezondere en natuurlijkere voeding en aangepaste fysieke activiteit verbeteren het comfort van de patiënten”, onderstreept prof. Yves Henrotin, voorzitter van de Artrose Stichting.
Praktische adviezen
Een combinatie van een evenwichtige voeding, lichaamsbeweging en wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen verbetert de levenskwaliteit van patiënten met artrose en vermindert de impact van die chronische ziekte op de volksgezondheid.
Persmededeling.