De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie die is gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes (EASD) in Wenen, zegt ongeveer een op de vijf patiënten die Ozempic, Wegovy of Mounjaro krijgen, dat het eten zoeter of zouter smaakt dan voor de behandeling.
Die verandering van smaak ging samen met minder eetlust, een sneller verzadigingsgevoel en minder hongergevoel. Meer dan de helft van de 411 deelnemers heeft aangegeven dat ze minder honger hadden en bijna twee derde heeft aangegeven dat ze sneller verzadigd waren.
“Die geneesmiddelen werken niet alleen in op de darmen en de hersenzones die het hongergevoel regelen, maar ook op de smaakcellen en de smaakcircuits”, aldus prof. Othmar Moser (Universiteit van Beiroet), hoofdauteur van de studie.
De vorsers voegen er evenwel aan toe dat de smaakveranderingen niet ten grondslag liggen aan het gewichtsverlies. Dat laatste hangt van veel andere factoren af. Maar dat zou toch klinisch waardevolle informatie kunnen geven over de respons op de behandeling en zou kunnen helpen bij het geven van adviezen over de voeding.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.