De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Er is veel belangstelling voor de rol van de voeding bij de behandeling van psoriasis, maar er zijn maar weinig gerandomiseerde klinische studies daarover uitgevoerd. De MEDIPSO-studie heeft tussen februari 2024 en maart 2025 het effect van een voedingsinterventie gebaseerd op een mediterrane voeding op de ernst van psoriasis geëvalueerd bij volwassenen met een lichte tot matig ernstige psoriasis.
De vorsers hebben hun gerandomiseerde, open, blinde studie uitgevoerd bij 38 patiënten van gemiddeld 46,4 jaar (65,8% mannen) met een PASI-score (Psoriasis Area and Severity Index) van 2 tot 10, die een stabiele topische behandeling kregen. De patiënten werden in twee groepen ingedeeld: een groep die gedurende 16 weken een intensief programma gebaseerd op een mediterrane voeding onder toezicht van een diëtist heeft gevolgd met persoonlijke adviezen, educatief materiaal en wekelijkse levering van extra vierge olijfolie, en een controlegroep die enkel adviezen kreeg voor een vetarme voeding zonder follow-up door een diëtist.
Het primaire eindpunt was de evolutie van de PASI-score na 16 weken in vergelijking met de beginwaarde. De gecorrigeerde gemiddelde PASI-score daalde met 3,4 punten (95% BI: 2,4-4,4) in de groep met de mediterrane voeding. In de controlegroep werd geen significante verandering gemeten (0,0, 95% BI: - 1,0 tot 1,0). Het verschil tussen de groepen was significant (p < 0,001). Het aantal patiënten waarbij de PASI-score met minstens 75% was verbeterd, bedroeg 47,4% in de interventiegroep en 0% in de controlegroep. In de interventiegroep is ook een significante daling van het HbA1c-gehalte gemeten (gecorrigeerd gemiddeld verschil: 4,1 mmol/mol, 95% BI: 1,3-6,9; p = 0,01).
Dat wijst erop dat een interventie op de voeding een nuttige aanvulling zou kunnen zijn bij de behandeling van psoriasis.
Hier klikken om er meer over te vernemen.