De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens nieuwe gegevens na vijf jaar van een cohortonderzoek zou een hoge consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen multipele sclerose kunnen verergeren en het risico op een relaps en de ontstekingsactiviteit in de hersenen kunnen verhogen.
Bij 451 patiënten, die werden gevolgd in de ‘Betaferon/Betaseron for Newly Emerging MS’-studie, was de incidentie van relaps 30% hoger bij de patiënten met een consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen in het hoogste kwartiel (p = 0,01) dan bij de patiënten in het laagste kwartiel. Die patiënten vertoonden ook meer actieve letsels bij MRI (p = 0,05) en meer letsels op de T2-gewogen beelden (p = 0,036).
De groep onder de leiding van dr. Gloria Dalla Costa heeft aan de hand van een metabolomicascore gebaseerd op 39 biomarkers de blootstelling aan ultrabewerkte voedingsmiddelen in het plasma gemeten. Die blootstelling correleerde niet met een hoger risico op optreden van MS, maar correleerde wel duidelijk met een verergering van een bestaande MS.
Een mogelijke verklaring daarvoor is volgens de auteurs dat ultrabewerkte voedingsmiddelen chronische ontstekingsverschijnselen versnellen, demyelinisatie in de hand werken en het herstel van de neuronen verhinderen. Dat zou toe te schrijven zijn aan de aanwezigheid van additieven en bestanddelen afkomstig van industriële procedés zoals hydrogenatie en extrusie.
Volgens dr. Dalla Costa is het dan ook gewettigd voedingsadviezen te geven. Patiënten met MS zouden ultrabewerkte voedingsmiddelen moeten mijden.
Specialisten die niet hebben meegewerkt aan de studie, zoals dr. Liliana Patrucco (Buenos Aires), vinden ook dat de correlatie “klinisch zeer relevant” is en onderstrepen dat een ontstekingsremmende voeding erg belangrijk zou kunnen zijn bij de langetermijnbehandeling van auto-immuunziektes.
ECTRIMS 2025.