De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Tijdens de UEG Week 2025 is een grote studie gepresenteerd waarin is vastgesteld dat gesuikerde dranken en dranken met zoetstoffen het risico op met metabole disfunctie geassocieerde leververvetting (MASLD) significant verhogen.
Voor hun studie hebben de vorsers de gegevens doorgenomen van 123 788 personen geregistreerd in de UK Biobank die aanvankelijk geen leverziekte vertoonden. Tijdens een mediane follow-up van 10,3 jaar zijn 1178 gevallen van MASLD en 108 overlijdens als gevolg van een leverziekte geregistreerd. Consumptie van meer dan 250 g gesuikerde dranken of dranken met zoetstoffen per dag correleerde met respectievelijk een 50% en 60% hoger risico op MASLD. Dranken met zoetstoffen correleerden ook met een hogere leversterfte, zelfs als maar één blikje per dag werd gedronken.
Dr. Lihe Liu, hoofdauteur van de studie, schrijft: “Light dranken worden vaak als veiliger beschouwd, maar volgens onze studie kunnen ook zij de lever beschadigen.” De vorsers halen daar meerdere mogelijke verklaringen voor aan: gesuikerde dranken veroorzaken glykemie- en insulinepieken en dranken met zoetstoffen verstoren het intestinale microbioom en de verzadigingssignalen en stimuleren de insulinesecretie.
Volgens de auteurs daalt het risico op MASLD significant als je suikerhoudende dranken en dranken met zoetstoffen vervangt door water (daling met respectievelijk 12,8% en 15,2%).
Bij vervanging van suikerhoudende dranken door dranken met zoetstoffen en omgekeerd is geen daling van het risico waargenomen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.