De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Negentig procent van de artsen in opleiding zou minder uren willen werken dan ze nu doen en slecht 1 procent zou méér willen werken.
Dat blijkt uit een uitgebreide enquête van de Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en De Jonge Specialist (DJS), waaraan 3140 aiossen meededen en 7670 medisch specialisten.
Aios zijn het meest ontevreden over de balans tussen werk en privé (36%). Zo zegt een van de respondenten: ‘De balans tussen werk en privé blijft moeizaam, dit komt vooral doordat ik geen invloed heb op mijn rooster en er veel onregelmatigheid is van diensten.’ Bij medisch specialisten is de hoge werkdruk het vaakst de reden van ontevredenheid, met name bij de groep ‘mid-career’ (30%): ‘Door de hoge werkdruk krijg ik het gevoel een schaap met vijf poten te zijn. Bovendien is het takenpakket erg versnipperd geworden en dit drukt op mijn werkplezier.’ Weer een andere respondent zegt dat met name de administratielast een oorzaak is voor de werkdruk: ‘Ik vind de administratieve workload buitensporig, zowel binnen de patiëntenzorg als binnen het onderwijs en onderzoek.’ Een andere respondent geeft als reden aan: ‘We doen steeds complexere zorg met minder ondersteunend personeel, maar ons ziekenhuis doet helemaal niets om de werkdruk te verlichten.’ De uitkomsten laten ook zien dat 90% van de aios en 73% van de medisch specialisten minder zou willen werken. Van deze laatste groep geeft meer dan de helft aan meer dan 46 uur per week te werken, 13% meer dan 56 uur per week.
minder werken en meer verdienen is een leitmotive geworden in onze maatschappij