De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Een supplement vragen aan een patiënt die het kan betalen, is dat teveel gevraagd?”, zo vraagt dr. Jacques de Toeuf, erevoorzitter van de BVAS in Le Vif.
“Een supplement vragen aan een patiënt die het kan betalen, is dat teveel gevraagd?”, zo vraagt dr. Jacques de Toeuf, erevoorzitter van de BVAS in Le Vif. "Als het over belastingen gaat, vindt men dat de rijken meer moeten betalen, waarom zou dat in de gezondheidszorg niet het geval zijn?"
"Het supplement is aanvankelijk een toeslag die in rekening wordt gebracht omdat de arts kan menen dat hij de toeslag waard is. Een huisarts begint te verdienen op zijn 29e, een specialist op zijn 32e. Carrières zijn dus kort. Voor zelfstandige artsen is er een infrastructuur die moet worden gefinancierd, medische apparatuur die voor tienduizenden of honderdduizenden euro's moet worden aangeschaft. De afgelopen twee jaar is de prijs van deze apparatuur omhoog geschoten. Steeds meer artsen stappen uit het systeem omdat het niet meer mogelijk is om met verlies te werken. De aanpassing van de tarieven aan de productiekosten wordt een kwestie van economisch overleven, vooral voor bepaalde specialismen."
"We zijn bekend met dit soort discours, waardoor artsen die extra geld vragen voor hun diensten eruit zien als uitbuiters van het volk, onbeschaafde profiteurs. Het is de gebruikelijke linkse bla-bla. Maar niet alle artsen zijn mensen met een mes tussen de tanden, die graag de portemonnee van de patiënt plunderen. Met patiënten die het niet kunnen betalen is er overigens geen probleem, het officiële tarief wordt de facto gerespecteerd."
Meer lezen
https://www.absym-bvas.be/actualite/interview-du-dr-jacques-de-toeuf-president-honoraire-de-l-absym