De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Wat denkt de nieuwe generatie artsen over de hervormingsplannen van minister Vandenbroucke? De Standaard zocht het uit.
“Voor mij zijn er geen heilige huisjes”, zo zegt Miet Vandemaele, radiotherapie in opleiding. “We moeten ook over de lonen durven te praten. Dat de artsenhonoraria straks opgesplitst worden in een deel werkingskosten en een deel verloning voor de artsen is een stap vooruit. Een gezonde transparante financiering kan in ons voordeel spelen als arts. Dan weten we misschien meteen duidelijk wat ons loon is zonder dat we moeten onderhandelen over afdrachten.”
“Het is goed dat de hervormingen op tafel liggen, want het systeem kent wel wat gebreken. Dat de ereloonsupplementen in het vizier komen, begrijp ik. De excessen moeten eruit”, zegt Mohamed Abdulhakim, psychiater in opleiding in De Standaard.
“Toch hoop ik dat beleidsmakers niet verzanden in technische discussies en ook intellectuele prestaties beter leren waarderen. Het belang van nazorg en genuanceerde toelichting van een diagnose wordt nog te vaak onderschat, hoewel die ook deel zijn van de zorg die we bieden.”
“Mocht ik zelf geen arts zijn, dan zou ik misschien ook pleiten voor forfaitaire bedragen”, zegt Wies Vanderbruggen, uroloog in opleiding. “De ziekenhuisfinanciering is totaal niet duidelijk voor jonge dokters. Laat staan voor mensen buiten het veld. Honoraria lijken op pure willekeur gebaseerd en die wanverhoudingen zijn in se een historisch mankement.”
welk loon verdienen we om een eerlijke vergoeding te krijgen voor het werk de verantwoordelijkheid en de overmaat aan paperassen
die we uitvoeren,het belachelijke pensioen ,waarover niemand spreekt ,de hoge sociale lasten en belastingen die we incasseren
wanneer gaan we daarover de politiekers eens aanspreken die hun rijkelijke wedde en pensioen zelf hebben geregeld !!!