35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Artsenhonoraria moeten worden herzien”

Dat zegt Patrik Vankrunkelsven, arts en directeur Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine in De Standaard. “De herziening moet tot een eerlijker verdeling leiden.”

“Minstens één keer per jaar wordt er een publiek debat gevoerd over artsenhonoraria. De cijfers vliegen in het rond en de modale burger staat perplex van de bedragen. De feiten zijn bekend: er zijn artsen met erg hoge honoraria en er zijn er ook met minder hoge. Ikzelf ben huisarts en zit in de ‘laagste’ inkomenscategorie van artsen. Als ik mijn inkomen – en dat van andere huisartsen – vergelijk met dat in vergelijkbare, niet-medische beroepen met verantwoordelijke functies, dan is het huisartsenloon een zeer behoorlijke vergoeding. Dat mag ook eens gezegd worden.”

“Artsen die zich deconventioneren (en zich dus niet houden aan de honoraria zoals afgesproken tussen ziekenfondsen en artsenvertegen­woordigers) vinden dat ze te weinig verdienen. Ze vergelijken hun loon nooit met dat van vergelijk­bare ­beroepen in de ­samenleving, maar ­altijd met de nog hogere lonen van collega’s. Dat zijn dan artsen die merkbaar meer verdienen, vooral dankzij de technische prestaties die ze leveren: de operaties die chirurgen uitvoeren, de gastro­scopieën of echocardiografieën die internisten doen.”

Meer lezen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20221028_97682553

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

3 comments on ““Artsenhonoraria moeten worden herzien””

  1. Neen Patrick,als steeds gedeconventioneerde arts vond / vind ik amper dat ik te weinig verdien/de !
    Heb ook nooit op het derde betalende systeem beroep gedaan om overcomsumptie te vermijden.
    Ik heb consultaties, behandelingen en verslagen aangerekend,ik heb er ook, en ik durf zeggen niet weinig, niet aangerekend. Ik heb me enkel nooit laten chanteren met verdoken subsidies (financiële compensaties indien .......).
    Inmiddels heb ik ruim mijn pensioengerechtigde leeftijd overschreden en als mijn gezondheid en mijn ambitie het toelaten
    'boer' ik 'solo' nog wat verder.
    Met vriendelijke en collegiale groeten,
    Bonte Jan 1/4.3565.92.834

  2. patrick Vankrunkelsven vergeet dat een specialist ( ten vroegste )5 jaar later dan de huisarts echt kan beginnen met een eigen praktijk en dat er dan nog vaak een inloopperiode is financieel van 3-4 jaar. De verdiensten beginnen dus gemiddeld op een leeftijd van 33 jarige leeftijd en de volle verdienste start op 36-37 j daar waar een burgerlijk IR bv. 10 -14 jaar eerder is gestart met verdienen.
    Bovendien in een zelfstandigenstatuut en dan maar hopen dat je 25_ 30 jaar mag gezond blijven om je pensioen op te bouwen. En uren van 8-20 u zijn geen uitzondering, zonder de wachten bij te rekenen.
    Wat overconsumptie betreft van technische prestaties: binnen mijn ziekenhuis is dit voor radiologische prestaties onbestaande. Als radioloog werk ik enkel op voorschrift van een collega en niet op auto-prescriptie. Bovendien als je een vraag naar beeldvorming -ook van huisartsen - bediscussieert, wordt dit regelmatig niet in dank aanvaard. De meeste radiologische diensten werken zeer correct en doen niet bewust aan overconsumptie. Maar mensen worden ouder, hebben meer aandoeningen en de nood aan beeldvorming neemt toe. Ook door moderne kankertherapieen bv. waar tussentijdse radiologische controles absoluut noodzakelijk zijn om therapieen bij te sturen of verder te zetten. Op deze manier is beeldvorming zelfs in zekere zin kostenbesparend: slaat de dure immunotherapie bv. Niet aan dan wordt deze stopgezet en de radiologie is vaak beslissend om te evalueren of een therapie aanslaat of niet.

  3. Als ik de huidige tarieven bekijk tegenover mijn beginperiode, 1978, moet ik vaststellen dat de vergoeding van de huisarts per prestatie behoorlijk is. De klachten over administrative last zijn inderdaad in overweging te nemen maar voor het digitaal tijdperk kroop er ook heel wat werk in het samenstellen en minutieus bijhouden (klasseren) van papieren dossiers.(er liggen er nog een 6.000 tal in mijn kelder!.)
    Wat betreft de vergoeding voor specialistische gezondheidszorg stelt men inderdaad zeer hoge inkomsten vast. Houdt men ook rekening met de investering en up-to-date houden van de apparatuur, de afdrachten aan ziekenhuizen of poliklinieken, hulppersoneel etc?
    Ten slotte mag er wat tegenover staan wat betreft de opleidingsperiode waar soms jarenlang wachtdiensten worden geklopt aan vergoedingen van € 1 per uur!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up