De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Knack onderzocht de beschikbare cijfers over artseninkomens en merkte vooral de enorme verschillen tussen de specialismen op.
Knack onderzocht de beschikbare cijfers over artseninkomens en merkte vooral de enorme verschillen tussen de specialismen op. Volgens professor Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel, is een vast salaris dat niet hoger ligt dan dat van premier De Croo best verdedigbaar.
Om die lonen transparanter te maken, wil federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de verouderde nomenclatuur aanpassen waarop de inkomsten gebaseerd zijn.
Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB, volgt de discussies op de voet. “Ik hoop dat de minister slaagt in zijn missie, want dé hefboom van een nieuwe organisatie en optimalisatie van de zorg is uiteraard de financiering. De dokterslonen zijn daar een heel gevoelig onderdeel van.”
“Niemand levert graag in en sommigen zullen alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk aan de nomenclatuur gemorreld wordt. Ik vrees dus dat er geen bigbang komt, maar wel een progressieve overgang of uitdoving, gespreid over enkele jaren. Dat neemt niet weg dat ik bij jongere dokters, onder meer als gevolg van de covidcrisis, merk dat ze steeds meer kiezen voor een goede balans tussen werk en privéleven. Geld als drijfveer verliest aan belang. Veel jonge specialisten die wij aannemen willen bijvoorbeeld vier dagen op vijf werken. Velen van hen zijn bereid om dan minder te verdienen.”
Meer lezen
als men over de lonen spreekt verzwijgt men steeds dat de zelfstandige arts veel uren werkt,veel belasting en sociale lasten betaald
om op het einde van zijn beroeps leven een schamel pensioen, als beloning te krijgen ,wat niet het geval is voor de politieker
"Een vast salaris dat niet hoger ligt dan dat van de Premier" is mijns inziens verdedigbaar als alle voordelen verbonden aan diens ambt worden meegenomen in het pakket (ambtswoning, auto met chauffeur, onkostennota's, uittredingsregeling, pensioenregeling, ...).
Sowieso zijn artsen onderbetaald ; zeker diegenen die interveneren in de lichamelijk integriteit van de mens.
Een nine to five job in de geneeskunde bestaat niet en zal nooit bestaan.
De publieke opinie is veeleisend, maar is niet bereid hiervoor te betalen.
Wij staan steeds in de wind en vangen alle kritiek op inkomsten, terwijl andere vrije beroepen (advokatuur, notariaat, voetballers) steeds met rust worden gelaten, maar zij kunnen zich wel verrijken via zwarte circuits, welke voor het grootste deel van het medisch corps onbereikbaar zijn.