De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De WHO zou de zoetstof aspartaam, die in veel lightproducten zit, binnenkort op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen zetten.
Waarom de WHO plots deze beslissing neemt is niet duidelijk. We weten niet of het om nieuwe labo-resultaten of om een grootschalig onderzoek gaat”, stelt toxicoloog professor Jan Tytgat (KU Leuven) in Het Laatste Nieuws. “Het volledige, officiële rapport wordt gepubliceerd op 14 juli. Dan zullen we pas weten op welke studies de WHO deze nieuwe bevinding exact heeft gebaseerd. De laatste jaren is aspartaam wel al meermaals in vraag gesteld in de EU, maar er is tot nu toe geen enkel onderzoek dat aspartaam en een groot risico op kanker bij de mens effectief in verband heeft gebracht.
“Er is geen reden om plots in paniek te slaan. Allereerst is aspartaam volgens de WHO vanaf nu 'mogelijk’ kankerverwekkend. Dat woordje ‘mogelijk’ is daarbij heel belangrijk. Dat betekent dat er maar een beperkt bewijs is dat aspartaam bij mensen kanker zou kunnen veroorzaken. Het valt niet te vergelijken met kankerverwekkende stoffen zoals asbest of benzeen. Daar is immers wel een overtuigend bewijs voor.” Ook blijft aspartaam door het woordje ‘mogelijk’ nog altijd een trapje minder gevaarlijk dan de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen’. Denk daarbij aan zaken zoals rood vlees.”
Meer lezen