De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie lopen zuigelingen 43,6% minder kans op voedselallergie als de moeder tijdens de zwangerschap avocado’s heeft gegeten.
De vorsers hebben de gegevens doorgenomen van 2272 vrouwen die in het Universitaire ziekenhuis van Kuopio, Finland, waren bevallen. De consumptie van avocado werd tijdens het eerste en het derde zwangerschapstrimester geëvalueerd met vragenlijsten. De kinderen werden gevolgd tot de leeftijd van 12 maanden voor opsporing van rinitis, eczeem, een piepende ademhaling en voedselallergie.
2,4% van de kinderen van moeders die avocado’s hadden gegeten tijdens de zwangerschap, heeft een voedselallergie ontwikkeld tegen 4,2% van de kinderen van moeders die er geen hadden gegeten. Die correlatie bleef overeind na correctie voor meerdere factoren zoals de leeftijd van de moeder, de body mass index, de wijze van bevalling, borstvoeding, de kwaliteit van de voeding en roken. De vorsers hebben geen correlatie gevonden met rinitis, eczeem en piepende ademhaling.
De vorsers vermoeden dat voedingsstoffen in avocado en meer bepaald mono-onverzadigde vetzuren, vezels en antioxidanten invloed zouden kunnen hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem van de foetus. Langere studies zijn echter nodig om de eventuele beschermende effecten na het eerste levensjaar te evalueren.
Hier klikken om er meer over te vernemen.