De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Een positief punt is dat onze dokters, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers tot de beste van de wereld behoren”, zo zegt professor Jan De Maeseneer (UGent) in Humo.
“Een positief punt is dat onze dokters, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers tot de beste van de wereld behoren”, zo zegt professor Jan De Maeseneer (UGent) in Humo. “Alleen worden de omstandigheden waarin ze moeten werken alsmaar moeilijker.”
“Hulpverleners hebben het gevoel dat ze voortdurend achter de feiten aanlopen en te weinig verschil kunnen maken voor hun patiënten. Daardoor verliezen ze hun motivatie, krijgen ze burn-outs en blijft het personeelstekort oplopen.”
“Onze maatschappij accepteert geen tegenslag en ongelukken meer. Als u bij de huisarts komt met hoofdpijn, kan dat allerlei oorzaken hebben: stress, sinusitis, depressie, of misschien een tumor. Je kunt niet elke patiënt meteen onder de MRI-scanner leggen. Daarom ga je stapsgewijs te werk. Maar als je een tumor te laat ontdekt, ben je in de ogen van die patiënt een waardeloze dokter.”
Meer lezen
Wij zijn OK.
Rest van de wereld beschikt gelukkig ook over vrij goede hulpverleners.
Slechte dokters, charlatans en mensen die gewild of, erger nog onbewust, vooral in eigen waarheden of zelfs wetenschap blijven geloven, vind je overal.
De dino's waren overtuigd van het feit dat zij het eindstadium waren van de evolutie op onze planeet
Waarop is deze stelling gebaseerd? "De Belgische hulpverleners behoren tot de beste!" Probeert degene die ons altijd verketterd heeft met 'zijn' ideale geneeskunde ons nu een hart onder de riem te steken? Wij zijn gewoon de veruitwendiging van ons systeem. Een systeem dat eist dat alles op papier staat, dat ons continu met administratie opzadelt en ons vehindert om aan geneeskunde te doen. Ik had op 22/07/23 wachtdienst. Is het normaal dat 8 op de 10 patiënten die je op de wachtdienst ziet, psychische klachten heeft en zegt dat hun huisarts daar geen tijd voor heeft? Waar gaat onze huisartsgeneeskunde naartoe? Ja, Mr De maeseneer, dat heb jij gecreëerd, vanachter je bureautje. En dan denk je : "Trek ik nu werkelijk die patiënten aan?" Moet ik ze doen zwijgen en zeggen dat ik daarvoor niet op de baan ga, in het weekend? Sorry, als de jonge ¨getheoretiseerde" artsen het moeten doen, gaan de patiënten zweten of..zullen ze geluk moeten hebben.