De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Na een vergadering zonder resultaat met minister Vandenbroucke waarschuwt de Belgische Unie van gezondheidswerkers: het hervormingsproject bedreigt de toekomst van de liberale geneeskunde en de toegang tot een goede zorg. Het is tijd om in actie te treden.
Na 3,5 uur discussie met minister Frank Vandenbroucke is geen vooruitgang geboekt over de ereloonsupplementen voor ambulante zorg, een nochtans zeer belangrijke vraag van artsen, tandartsen, vroedvrouwen en andere vrije gezondheidszorgwerkers.
Er zijn toegevingen gedaan voor ziekenhuisartsen, maar de vrije gezondheidszorgwerkers vallen uit de boot. Enkel de artsensyndicaten (BVAS) en de tandartsensyndicaten zijn aan de onderhandelingstafel uitgenodigd. Volgens de Belgische Unie van gezondheidswerkers is die uitsluiting geen technische keuze, maar is ze gebaseerd op een ideologisch standpunt: de vrije geneeskunde verzwakken en het zorgaanbod centraliseren met het oog op budgetcontrole ten nadele van de kwaliteit, de toegankelijkheid en de vertrouwensrelatie met de patiënten.
De Unie herinnert eraan dat dat project niet in de regeringsverklaring staat en roept dan ook op het te blokkeren in de Kern. De situatie is ernstig en de syndicaten zullen dan ook allicht een staking voorstellen.
Het is tijd om in actie te treden. De Unie roept alle vrije gezondheidszorgwerkers op de petitie te tekeken en te verspreiden en nodigt ook de patiënten uit hun stem te laten horen. Het is immers de zorg van morgen die op het spel staat.
De petitie is te verkrijgen via de volgende link: https://www.change.org/p/pour-une-m%C3%A9decine-humaine-et-accessible-%C3%A0-tous-non-%C3%A0-la-marchandisation-des-soins.
Referentie: Belgische Unie van gezondheidswerkers