De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Bijna de helft van de oudere huisartsen in tien landen zegt van plan te zijn het werk binnenkort te verlaten.
De meerderheid van de eerstelijns artsen in de VS en negen andere hoge-inkomenslanden zegt een burn-out te hebben als gevolg van de toegenomen werkdruk sinds de covid-19 pandemie. En veel van die artsen zeggen dat dit de kwaliteit van de zorg die zij verstrekken lenen heeft aangetast, volgens een nieuw rapport van het Commonwealth Fund.
Bovendien zegt bijna de helft van de oudere huisartsen in de meeste onderzochte landen van plan te zijn het werk binnenkort te verlaten. Een dergelijke uitstroom van artsen in de eerstelijnszorg is bijzonder zorgwekkend, aldus het rapport, omdat de VS en andere landen zich al meer dan twee decennia "schrap zetten voor een tekort aan artsen, een probleem dat de afgelopen jaren een crisis heeft bereikt".
Burnout bij artsen tijdens de covid-19 pandemie heeft het tekort alleen maar verergerd, waardoor de toegang van mensen tot elementaire eerstelijnszorg ernstig in gevaar komt "in een tijd waarin de reguliere gezondheidszorg is verstoord en de prevalentie van gedrags- en psychische aandoeningen sterk is toegenomen", merken de auteurs van het Commonwealth Fund-rapport op.
Het rapport presenteert de bevindingen van de Commonwealth Fund International Health Policy Survey of Primary Care Physicians van 2022, die werd afgenomen bij nationaal representatieve steekproeven van praktiserende huisartsen in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De analyse vergelijkt veranderingen in werkdruk, stress, emotioneel leed, burnout, kwaliteit van de geleverde zorg en carrièreplannen van artsen.