De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een grootschalige Amerikaanse studie uitgevoerd bij 221 054 volwassenen gedurende een periode gaande tot 33 jaar zou vervanging van boter door plantaardige oliën de vroege sterfte flink kunnen dalen. De studie is onlangs gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. In die studie was het overlijdensrisico 15% hoger bij de mensen die meer boter aten, dan bij de mensen die er zeer weinig aten.
In die studie correleerde elke stijging van de hoeveelheid plantaardige oliën zoals koolzaad-, soja- en olijfolie met 5 gram per dag met een significante daling van de totale sterfte (tot 15% met koolzaadolie). Een hoge boterconsumptie daarentegen correleerde met een hogere sterfte aan hart- en vaataandoeningen en bepaalde kankers.
Vervanging van slechts 5 gram boter per dag door plantaardige oliën zou volgens die studie de totale sterfte en de kankersterfte met 17% verlagen. De boodschap is dus duidelijk: regelmatig plantaardige oliën gebruiken is een eenvoudige, maar krachtige voedingsmaatregel om de gezondheid te verbeteren en de levensverwachting te verhogen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.