De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De overheden van verschillende landen vragen de industrie het suikergehalte van hun producten geleidelijk te verlagen. Prof. Philipp Gerber, endocrinoloog en specialist in klinische voeding (Universitair Ziekenhuis van Zurich), herinnert eraan dat suiker niet alleen een kwestie van calorieën is. Hij vestigt de aandacht op de metabole gevolgen van regelmatige consumptie van te grote hoeveelheden toegevoegde suikers.
Volgens zijn onderzoeken volstaat inname van ongeveer 80 gram suiker per dag om de lipogenese in de lever te verhogen bij overigens gezonde mensen. Dat werkt de ontwikkeling van leververvetting en cirrose in de hand en verhoogt het risico op type 2-diabetes, hart- en vaataandoeningen en bepaalde kankers. Suikerhoudende dranken zijn de belangrijkste oorzaak. Een halve liter Coca-cola of Fanta bevat 50-60 g suiker, maar heeft geen enkel verzadigingseffect noch toegevoegde voedingswaarde.
In tegenstelling tot complexe koolhydraten (pasta, volkorenbrood) veroorzaken snelle suikers en met name fructose (zit in fruitsap) glykemiepieken en stimuleren ze de eetlust. De vezels in fruit zwakken dat effect af. Het is dan ook belangrijk de voorkeur te geven aan weinig bewerkte voedingsmiddelen.
Prof. Gerber roept niet op tot een verbod, maar pleit voor een meer gediversifieerd aanbod van voedingsmiddelen die minder suiker bevatten. Volgens hem heeft het eten van een stukje chocolade na een maaltijd niet hetzelfde effect als het drinken van een suikerhoudende drank op een nuchtere maag. Alles met mate. “Suiker verschaft plezier, maar de frequentie en de context van consumptie maken het verschil.”
Hier klikken om er meer over te vernemen.