De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“we kunnen ons bijna niet meer inbeelden hoe het er honderd jaar geleden aan toeging op de werkvloer”, zegt Hilde Langeraert, curator van het Industriemuseum in Gent.
“we kunnen ons bijna niet meer inbeelden hoe het er honderd jaar geleden aan toeging op de werkvloer”, zegt Hilde Langeraert, curator van het Industriemuseum in Gent over de tentoonstelling ‘Burn, van brandgevaar tot burn-out’ in De Morgen.
“De kinderarbeid was net afgeschaft, iedereen werkte 48 uren per week, een ongevallenverzekering bestond niet want de sociale voorzieningen waren nihil. Dat is gelukkig helemaal veranderd. Toen was het normaal om tussen levensgevaarlijke machines in het metaalatelier of de textielfabriek te moeten werken. De betekenis en waarde van veiligheid en gezondheid is serieus opgeschoven. Hoewel alles er veel veiliger aan toegaat, kampen we vandaag dan weer met psychisch lijden zoals stress en angsten op het werk, al is ook dat niet nieuw.”
“De burn-out is ook geen nieuw gegeven”, zegt Langeraert in De Morgen. “Begin vorige eeuw gingen doosjes ‘zenuwpoeiers’, poedertjes met een hoogst kalmerend effect, als zoete broodjes over de toonbank van de apothekers. Ze waren erg populair onder Gentse fabrieksarbeiders en moesten de lange, stresserende werkdagen draaglijker maken. Zelfs toen bleek dat de poeders enorm schadelijk waren voor de nieren bleef de apotheker ze onder tafel verkopen, omdat de nood zo hoog was.”
Meer lezen