De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Onderzoek naar de negatieve gevolgen van burn-out bij artsen is overvloedig en de belangrijkste inzichten dateren al van lang voor het begin van de covid-19-pandemie, aldus een commentaar in de BMJ.
“Hodkinson en collega's verzamelen 170 observationele studies van 239 246 artsen in een grote systematische review en meta-analyse waarin de associaties van burn-out bij artsen met hun carrière en de kwaliteit van de aan patiënten verleende zorg worden onderzocht.
De auteurs vonden dat burn-out in verband werd gebracht met een drie- tot bijna viervoudige toename van de kans op ontevredenheid over de baan en spijt over de beroepskeuze, dat artsen met burn-out driemaal meer kans hadden om te overwegen ontslag te nemen, en dat burn-out in verband werd gebracht met een aanzienlijk lagere productiviteit. Deze bevindingen zijn een overtuigend bewijs van de centrale rol van burn-out in de loopbaanontwrichting van artsen. Burn-out werd ook in verband gebracht met een verdubbeling van de kans op incidenten op het gebied van patiëntveiligheid, een laag niveau van professionalisme en een aanzienlijke daling van de patiënttevredenheid. Het onderzoek van Hodkinson en collega's voegt zich bij het groeiende bewijs dat de slechte geestelijke gezondheid van zorgverleners de kwaliteit en de veiligheid van de patiëntenzorg in gevaar brengt.
Ten eerste ondermijnt burn-out de professionele betrokkenheid en leidt het tot verlies van inzet en een hoog verloop en absenteïsme. Het welzijn van artsen moet prioriteit krijgen bij alle inspanningen om deze problemen op te lossen.
Ten tweede is burn-out fundamenteel geworteld in de werkomgeving. Hoewel burn-out zich bij individuen manifesteert, is het een indicator van een disfunctionele werkplek.
Ten derde is burn-out bij zorgverleners een risico voor de veiligheid van patiënten en moet het worden behandeld als elk ander risico voor de veiligheid van patiënten.
Het geestelijk welzijn van artsen is van vitaal belang voor de zorg. De alomtegenwoordigheid van burn-out bij artsen wijst op een gebrekkig werksysteem dat het gevolg is van diepe maatschappelijke en structurele problemen in de hele sector. Voor de veiligheid van artsen, patiënten en de zorg moet dringend actie worden ondernomen, met inbegrip van op feiten gebaseerde en systeemgerichte interventies, om werkomgevingen te creëren die de betrokkenheid van het personeel bevorderen en burn-out voorkomen.”
https://www.bmj.com/content/378/bmj.o2157