De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Twintig huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel doen een oproep aan de arts-specialisten. Ze willen dat informatie over patiënten beter naar hen doorstroomt. Dat moet voorkomen dat bijvoorbeeld onderzoeken dubbel gebeuren of dat medicatie-aanpassingen niet doorgegeven worden. Omgekeerd vragen de specialisten dat de huisartsen hen óók goed op de hoogte brengen wanneer ze een patiënt doorverwijzen.
“Veel specialisten doen echt hun best, maar er zijn toch nog heel wat aandachtspunten”, vertelt Liesbeth Devreker van Artsenkring Zennevallei. “Zo geven specialisten niet altijd de aanpassingen aan de medicatie van de patiënt door, en dat kan problemen of zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken, als de patiënt zijn medicatie niet of dubbel neemt. Een goede informatiedoorstroming zou ook veel dubbele medische onderzoeken kunnen vermijden, toch een gigantische kost voor de samenleving.”
Informatie uitwisselen werkt natuurlijk in twee richtingen. De huisartsen geven grif toe dat er ook bij hen nog werk aan de winkel is. En dat beaamt de hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis in Brussel, Kenneth Coeneye. "We steunen de vraag van de huisartsen volledig, en omgekeerd vragen wij daarom dat zij ons óók goed informeren als ze een patiënt doorverwijzen. Nu gebeurt het soms dat we de voorgeschiedenis van de patiënt niet kennen of niet weten welke medicatie die inneemt." De boodschap van beide kanten is dus dat samenwerken loont, in het belang van de patiënt.