De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Er zijn maar weinig relaties die zo heilig zijn als die tussen een arts en een patiënt”, zo zegt dr. Pallavi Bradshaw in de BMJ.
“De relatie tussen arts en patiënt is gebouwd op vertrouwen, communicatie, wederzijds respect en empathie en wordt beïnvloed door de praktijk van de geneeskunde, de ethiek en de wet en die werden allemaal verstoord door covid-19. Door de crisis zijn patiënten fysiek en emotioneel gescheiden van artsen vanwege het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, telegeneeskunde en de angst van patiënten voor toegang tot de gezondheidszorg.
Empathische en duidelijke communicatie wordt door patiënten gezien als een indicatie van competentie en vaardigheid. Bovendien is slechte communicatie vaak de onderscheidende factor tussen de artsen die worden aangeklaagd en degenen die niet aangeklaagd worden, ook al zijn de percentages klinische incidenten gelijkaardig.
Kosten, gemak en risico zorgen ervoor dat telegeneeskunde een fundamenteel hulpmiddel is en blijft, maar mogelijk ten koste van onze relatie met patiënten.
Ik vraag me ook af of het respect en de empathie van het publiek en de pers voor gezondheidswerkers zich zal vertalen in een grotere tolerantie voor medische fouten. Kunnen we nu accepteren dat een tekort aan personeel en middelen niet altijd hoogwaardige zorg zullen opleveren en dat patiënten soms schade kunnen lijden?
De coronacrisis heeft de breuk met onze patiënten misschien wel doen escaleren, maar misschien komt er een nieuwe liefdesrelatie tussen het beroep en de samenleving. Covid-19 heeft de medische praktijk, onze ethiek en zelfs de wet verstoord – het is dan ook geen verrassing dat het de relatie tussen arts en patiënt voor altijd heeft veranderd”, aldus dr. Pallavi Bradshaw, Medical Protection Society in de BMJ.