De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Met alleen extra budget maken we de Belgische zorg niet “toekomstbestendig. Er is een mentale omslag nodig” aldus De Tijd.
Vraag je gezondheidsexperts wat moet veranderen, dan beginnen ze zelden over geld. Veel vaker gaat het over de manier waarop we de middelen aanwenden. Zowat iedereen bepleit een radicaal nieuwe aanpak, een mindshift. Of, in de woorden van Ri De Ridder, de voormalige topman van het Riziv en de huidige adviseur van bevoegd minister Frank Vandenbroucke: “We hebben in de zorg geen renovatiewerken maar een nieuwbouw nodig.”
Iedereen is het erover eens: de Belgische gezondheidszorg is niet goed genoeg. We hebben dokters die bij de beste van de wereld horen, kunnen voor een paar euro naar de huisarts en screenen onze bevolking op borst- en darmkanker. Maar België is ook het land waar mensen maanden op psychische hulp wachten, dat zijn ziekteverzuim fors ziet toenemen en dat ziekenhuizen heeft die kopje-onder dreigen te gaan.
Met alleen extra budget maken we de Belgische zorg niet toekomstbestendig. Er is een mentale omslag nodig. ‘Beter voorkomen “Ook al oriënteren we ons systeem op gezondheid in plaats van ziekte, het is onvermijdelijk dat de uitgaven voor de zorg zullen toenemen”, zegt gezondheidseconoom Erik Schokkaert (KU Leuven). De vraag is waar je dat extra geld haalt. Een overheid heeft niet veel opties. Of ze belast de burger meer, of ze schroeft de terug- betaling van bepaalde zorg terug. Je kan het ook kan aan de private verzekeraars overlaten. Maar dan dreigt een deel van de bevolking uit de boot te vallen. “Het is in elk geval niet zomaar een boekhoudkundige kwestie. Het gaat over moeilijke, ethische keuzes”, zegt Schokkaert.
Bovendien, merkt hij op, is de sector niet veranderingsgezind. Of het nu om de verloning van artsen of het beperken van het aantal knieoperaties gaat, bijna altijd klinkt kritiek. “Belangengroepen wegen zwaar op hervormingen in dit land. Je mag als politicus nog de moed hebben het anders te doen, de mensen in de praktijk krijg je daarom nog niet overtuigd. Zoiets lukt alleen via kleine stapjes.”
Meer lezen
Nooit goed genoeg ??Voorstel voor degenen zoals Deridder.Ga als patient(niet op een of andere vergadering)eens naar het geroemde nederland bvb maar als fondspatient niet als veel betalende privaatpatient,Frankrijk en spanje idem dito .En over de echte problemen…geen woord…want politiek te gevoelig !!!En bvb waarom komen nederlanders zich hier laten behandelen bvb orthopedie??Zo onwetend en toch betwetend!!!niet mogelijk en toch waar….
Maximum 4 uur school op de banken en minimaal 2 uur beweging tot 16 jaar.
Volgen Aristoteles zit alles in de juiste opvoeding.
Stel dat we 'for the sake of the arguement' BMI verlaging nationaal van 1,0 zouden bereiken met sportieve beleving op Noors niveau dan maken we veel meer gezondheidsvorderingen dan in huidige 'rationalisering en optimalisering'
Dat het dus niet aan de artsen is maar aan de maatschappij bedoel ik. En minder gezondheidszorg
En tramhaltes desnoods maar op grotere afstand (jaja onderdeel van een uitgebreidere mobiliteitsdiscussie, ik weet het wel)