De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Europa is tussen 1347 en 1351 getroffen door de Zwarte Dood, een van de dodelijkste pandemieën in de geschiedenis. In vier jaar tijd zijn 25 tot 50 miljoen mensen, dus ongeveer een derde van de Europese bevolking, bezweken aan de zwarte pest. Die hecatombe werd veroorzaakt door Yersinia pestis, een bacterie, die pas in de XIXe eeuw is ontdekt en die op de mens wordt overgedragen door beten van geïnfecteerde vlooien die op knaagdieren leefden, meer bepaald zwarte ratten. De steden toentertijd waren vergeven van zwarte ratten.
Er bestaan drie klinische vormen van de pest: builenpest of bubonenpest (de frequentste vorm), septikemische pest en longpest. Builenpest werd gekenmerkt door pijnlijke zwellingen in de liezen of de oksels, plotselinge koorts, zware asthenie en soms neuropsychische verschijnselen. Septikemische en longpest waren minder frequent, maar veroorzaakten een fulminant ziektebeeld (sterfte van bijna 100% zonder behandeling). Directe overdracht via druppels bij longpest heeft mogelijk bijgedragen tot de bijzonder virulente plaatselijke opflakkeringen.
De pest heeft zich zo snel kunnen verspreiden door de maritieme handel, de verplaatsing van legers en pelgrims en het gebrek aan infrastructuren voor gezondheidszorg. In die tijd werd het medisch denken gedomineerd door de theorie van miasma’s en theologische verklaringen en had men geen flauw benul van de mechanismen die ten grondslag liggen aan de besmetting, zodat er ook niet goed op kon worden geriposteerd. De epidemie is uitgemond in een tijdelijke collaps van de sociale en economische structuren: plattelandsvlucht, de gronden werden verlaten, instorting van het geboortecijfer en stijging van de lonen wegens het tekort aan arbeidskrachten.
Op langere termijn heeft dat geleid tot een grondige herschikking van de Europese maatschappijen. De machtsverhoudingen tussen de sociale klassen zijn geëvolueerd, de macht van de feodale elites is afgenomen en de basis werd gelegd voor een nieuwe culturele en wetenschappelijke periode, de Renaissance. De Zwarte Dood heeft een enorme demografische en pathologische impact gehad, maar illustreert ook hoe een infectieuze crisis de sociale, economische en gezondheidsstructuren van een continent diepgaand kan veranderen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.