De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“We weten uit ervaring dat er altijd scepsis bestaat tegenover vaccins. Wat we wel onderschat hebben, is dat in sommige landen de politiek daarin meegegaan is”.
“We weten uit ervaring dat er altijd scepsis bestaat tegenover vaccins. Wat we wel onderschat hebben, is dat in sommige landen de politiek daarin meegegaan is”. Dat zegt dr. Hans Kluge, regionaal directeur Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een interview met Zorgwijzer over wat er goed liep tijdens de pandemie en wat beter had gekund. “Er zijn om te beginnen 1,3 biljoen vaccins toegediend op heel korte tijd. Dat is fenomenaal. Een studie van het European Center of Disease Control in Stockholm toont dat die vaccins in 33 landen samen een half miljoen levens hebben gered in de kwetsbare bevolkingsgroep boven 65 jaar. De pandemie heeft op een aantal vlakken ook voor doorbraken gezorgd. Denk aan de digitalisering in de gezondheidszorg.”
“Wat kon er beter? Helemaal in het begin was er een gebrek aan solidariteit. Het was elk voor zich om maskers en beschermingsmateriaal bij elkaar te harken. Gelukkig is dat snel verbeterd. Daarnaast kunnen we er niet omheen dat de politiek, om het zacht uit te drukken, niet altijd het advies van de WHO heeft gevolgd. De realiteit heeft getoond dat we het virus alleen kunnen overwinnen als de overheden én de bevolking meewerken en de juiste dingen doen. In veel landen hebben overheden ook te snel gedacht dat de pandemie voorbij was, terwijl we weten dat een pandemie in golven verloopt. Mensen vragen mij soms welk land het goed heeft gedaan. Maar eigenlijk was geen enkel land goed voorbereid. Zelfs niet de landen met sterke gezondheidssystemen.”
“We weten uit ervaring dat er altijd scepsis bestaat tegenover vaccins. Wat we wel onderschat hebben, is dat in sommige landen de politiek daarin meegegaan is. Toen ik dat merkte, heb ik heel snel een team met onder meer sociologen en antropologen opgericht – de Behaviour and Culture Insight Unit – om vanuit de gedragswetenschappen te bestuderen wat mensen drijft in zo’n situaties. We hebben studies gedaan in 34 landen. Interessant was de vaststelling dat in al die landen het percentage antivaxers uiteindelijk zeer laag was. We moeten daar dus niet al ons poer op verschieten, zoals we in West-Vlaanderen zeggen. Je zal die mensen toch niet van mening doen veranderen.”
https://www.zorgneticuro.be/artikel/dr-hans-kluge-regionaal-directeur-europa-bij-de-who