De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Hallo, mijn dokter heeft een MRI voorgeschreven wegens ondraaglijke pijn. Kan ik snel een afspraak krijgen?” “Over twee maanden om 3:00". "Niet eerder? En bedoelt u 15.00 uur?" "Nee, 3 uur ’s morgens.”
Helaas is dit de trieste realiteit en het lot van onze patiënten die in sommige ziekenhuizen van het land dringend een MRI-scan nodig hebben. Dit leidt tot een volkomen abnormale procedure voor een land met een van de beste gezondheidszorgsystemen: in heel België wordt gezocht naar een radiologieafdeling die de patiënt op kortere termijn kan ontvangen.
In België moet een ziekenhuis van de overheid een akkoord krijgen voor de installatie van een MRI-toestel, hetgeen de mogelijkheid opent van terugbetaling door de ziekteverzekering. De toestemmingen worden zeer spaarzaam uitgedeeld, terwijl men voor CT-scanners veel lakser is.
België telt momenteel 109 erkende MRI-toestellen Dit aantal dekt geenszins de huidige behoeften, gezien de geconstateerde wachttijden, die variëren van twee weken tot twee maanden. Bovendien is het beschikbare materieel ongelijk verdeeld.
Te weinig MRI-capaciteit houdt twee grote risico's in. In de eerste plaats worden nu CT-onderzoeken verricht wanneer een MRI-onderzoek passender zou zijn. Bovendien worden CT-onderzoeken soms gevolgd door een MRI-onderzoek op een later tijdstip. Dit leidt tot onnodige kosten en onnodige blootstelling van patiënten aan straling.
Paradoxaal genoeg wordt in door de overheid georkestreerde voorlichtingscampagnes met als thema: "Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes" erop gehamerd dat bij MRI, in tegenstelling tot bij andere medische beeldvormingstechnieken, geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke ioniserende straling en dat daarom, indien mogelijk, vervanging de voorkeur verdient.
Gemiddeld ondergaan we allemaal elk jaar een röntgenonderzoek. Een op de vijf Belgen ondergaat jaarlijks een CT-scan, terwijl slechts één op de twintig Belgen jaarlijks een MRI-scan ondergaat. In vergelijking met onze buren is de effectieve stralingsbelasting in België relatief hoog. De Belg krijgt 1,5 maal meer straling dan de gemiddelde Fransman, en tot 3 maal meer dan een inwoner van Nederland.
Waarom zouden we MRI niet liberaliseren, zelfs als dat betekent dat de kosten en de terugbetaling per procedure worden beperkt, zodat patiënten kunnen profiteren van de best mogelijke zorg, met het laagste risico en zonder eindeloze vertragingen, waarbij de enige beperking de juiste indicatie is? Een radioloog heeft overigens het recht een voorgeschreven onderzoek te weigeren en/of aan te passen indien hij of zij dit ongeschikt acht, en een echografie is nog steeds een uitstekend en risicovrij eerstelijnsonderzoek voor een aantal aandoeningen.
Ik wens u een zo aangenaam mogelijke werkweek,
Dr. Patrick De Moor
Huisarts
Medical Director Vivactis Group
(1) https://kce.fgov.be/fr/publications/tout-les-rapports/imagerie-par-resonance-magnetique-analyse-de-couts
(2) https://www.absym-bvas.be/fr/lois/2014-20140821150546
(3) https://www.pasderayonssansraisons.be/sites/default/files/content/download/files/folder_2013_fr_0.pdf
(4)https://news.belgium.be/fr/les-images-medicales-ne-sont-pas-des-photos-de-vacances-0
Volledig akkoord met Huisarts De Moor.
Wel pro domo, want ik ben radioloog, zij het privaat gevestigd.
Het is en doorn in het oog te constateren dat België zowaar het ènigste land van Europa is waar CT en MTi ènkel in een Ziekenhuis kan worden uitgevoerd, op uitzondering van zogenaamde 'campussen' van Ziekenhuizen, die alzo deze wetgeving handig omzeilen.
Voorstel: laat 'ambulante' patiënten vrij om naar de privé te gaan, en de 'gehospitaliseerde' in het Ziekenhuis, zoals de term het zelf zegt.
De terugbetalingstarieven voor de privé CT/MRi mogen -25%, en +25% voor de meer complexe gevallen in het Ziekenhuis.
Ziekenhuizen zeggen: wij hebben nog meer MRi/CT's nodig want 'zie de wachtlijsten ...'
Voor de helft van deze onderzoeken (sinus, knie, rug, hersenen, etc) is écht geen dure Ziekenhuis infrastructuur nodig. Die hebben andere prioriteiten, niet?
Deze 'eerste-lijn onderzoeken' gaan naar de wachtlijst, want gehospitaliseerde patiënten hebben legitieme voorrang.
Laat die 'eenvoudige' onderzoeken toch over aan de privé: sneller, goedkoper, en toch iets persoonlijker, zeker voor de eerste lijn. Huisartsen: verdedig uw eerste lijn-radioloog!