De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
We moeten leren omgaan met het virus. Dat betekent: grote golven vermijden en tegelijk zoveel mogelijk terugkeren naar het normale leven, zo zegt dr. Erika Vlieghe.
We moeten leren omgaan met het virus. Dat betekent: grote golven vermijden en tegelijk zoveel mogelijk terugkeren naar het normale leven, zo zegt dr. Erika Vlieghe in De Zondag. “Hopelijk lukt dat beter dan de voorbije jaren.”
De verspreiding gaat inderdaad razendsnel. Wellicht zullen we dus allemaal wel eens besmet geraken. De vraag is of dat wenselijk is op korte termijn. Ik vrees van niet. Er worden nog altijd veel mensen opgenomen, hoor. Het virus loslaten, zou onze zorg niet aankunnen. Het moet dus gefaseerd gebeuren.”
“Hoe meer immuniteit, hoe beter voor de kwetsbaren. Al blijft het een vraagteken of en hoe we groepsimmuniteit kunnen bereiken. We weten nog niet hoe duurzaam de immuniteit zal zijn die opgebouwd is door vaccinatie en infectie. Ik hoop dat corona op termijn iets wordt zoals de griep, waarvoor je alleen kwetsbaren moet vaccineren. Maar daar zijn we nog niet. We zijn nog niet voldoende beschermd. Bovendien is de kans groot dat er nog varianten opduiken. We moeten dus allemaal voorzichtig blijven.”
Corona is peanuts in vergelijking met het klimaat. Maar als je ziet hoe moeilijk het is om kordaat beleid te voeren in een pandemie, wat wordt dat dan voor het klimaat, denk ik soms.”
Prof Vlieghe denkt na over de grote problemen van onze samenleving, en ze is wetenschapper: ze onderscheidt bewezen kennis van meningen en emoties en geleuter. Ja, de klimaatverandering is nu al verwoestend voor veel mensen. Toch blijft de uitstoot van broeikasgas stijgen, ook het oppompen van olie en gas; en meer bomen worden gekapt dan gepland. Veel mensen doen daaraan mee; het zijn niet de politiekers die al dat gas uitstoten. Ik vrees dus dat de catastrofe niet zal afgewend worden.